top of page

Γιατί είναι ακριβά τα βιβλία των αγγλικών; Γιατί μπορεί να είναι «παγίδα» τα δωρεάν βιβλία;


Είναι αλήθεια ότι τα βιβλία των αγγλικών είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για τον οικογενειακό προϋπολογισμό τον Σεπτέμβρη.

Γιατί όμως είναι τόσο ακριβά;

Πίσω από μία μέθοδο ξενόγλωσσου βιβλίου κρύβεται η δουλειά πολλών δεκάδων ατόμων.

Ένα σύγχρονο βιβλίο διαθέτει animations (κινούμενα σχέδια) με την ιστορία των πρωταγωνιστών του βιβλίου. Αυτά φτάνουν σχεδόν στο σύνολό τους τον όγκο μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων του Disney!

Δεύτερον, υπάρχει ένα team από graphic designers και προγραμματιστές οι οποίοι θα αναλάβουν να φτιάξουν τον διαδραστικό πίνακα.

Τρίτον, σε κάποιους εκδοτικούς οίκους, υπάρχει ειδικό team το οποίο συνεχώς εμπλουτίζει με ασκήσεις online τον ιστότοπό τους και οι μαθητές μπορούν να εξασκούνται περαιτέρω ή να καλύπτουν έτσι κενά στην ύλη τους.

Τέταρτον, κάποιοι εκδοτικοί οίκοι ετοιμάζουν το λεγόμενο e-book. Αυτό είναι cd με με ασκήσεις και δραστηριότητες που οι μαθητές παίρνουν ΔΩΡΕΑΝ μαζί με την αγορά της μεθόδου για το σπίτι.

Πέμπτον, αν και ήσσονος σημασίας, κάποιοι εκδοτικοί οίκοι μπορεί να αποστείλουν κάποια απλή γραφική ύλη ως δώρο στους μαθητές που θα έχουν επιλέξει τα βιβλία τους. Αυτή μπορεί να είναι τετράδια, στυλό, μολύβια, κασετίνες κλπ

Ή να διοργανώσουν κάποιες εκδηλώσεις και σεμινάρια για τους μαθητές ή και τους γονείς τους.

Τα δε βιβλία για να συνταχθούν απαιτούν την συνδρομή ψυχολόγων, συνάπτονται συνεργασίες με εταιρίες όπως National Geographic για καλύτερο οπτικοακουστικό υλικό και για πιο ενδιαφέρουσα θεματολογία.

Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε και αυτούς που μισθώνονται να εκφωνούν τα listenings και τα studios στα οποία γίνονται οι ηχογραφήσεις.

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για σύμπραξη πολλών μονάδων και ομάδων.

Ένα φροντιστήριο που θα σας δώσει δωρεάν τα βιβλία ίσως έχει επιλέξει τα φθηνότερα της αγοράς.

Τα φθηνότερα της αγοράς ίσως είναι αυτά τα οποία δεν θα διαθέτουν όλα τα παραπάνω.

Χρειάζονται όλα τα παραπάνω;

Κάποτε τα παιδιά ενθουσιάζονταν παίζοντας τρίλιζα και σκοινάκι. Σήμερα όλα σχεδόν διαθέτουν ένα tablet ή ένα υπολογιστή για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους.(Όχι ότι επικροτούμε την υπέρμετρη ενασχόληση με τα gadgets.)

Έτσι και με τα βιβλία. Τα παιδιά δεν θα ενθουσιαστούν πια με ένα απλό βιβλίο παλιάς αντίληψης.

Και κάτι ακόμα:

Ένα παιδί με έμφυτη κλίση σε κάτι, εν προκειμένω στις ξένες γλώσσες, δεν θα επηρεαστεί πολύ από μία κακή μέθοδο ή από έναν όχι-καλό καθηγητή. Γιατί έχει ζήλο.

Ένας μέτριος ή κακός μαθητής χρειάζεται ΚΑΙ τον καλό καθηγητή ΚΑΙ το καλό βιβλίο για να μην χάσει το ενδιαφέρον του και να μην τα παρατήσει πριν να πάρει ένα πτυχίο.

Και η κρίσιμη ερώτηση:

Σε ποια κατηγορία ανήκει το παιδί μου;

Είστε σίγουρος, σαν γονιός, ότι το παιδί σας ανήκει στην πρώτη κατηγορία, αυτή της έμφυτης κλίσης;

Ακόμα κι αν τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι το παιδί σας «παίρνει», δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για το πως θα είναι το παιδί σας μετά από κάποια χρόνια, όταν η κόπωση από κακές μεθόδους διδασκαλίας, unstimulating (βαρετούς) χώρους διδασκαλίας και μη καταρτισμένων καθηγητών θα έχουν δημιουργήσει μία ψυχολογική κόπωση.

"Αν θέλει, ας μάθει."

Λάθος. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι στο χέρι του καθηγητή πολλές φορές να μάθει ο μαθητής κι ας μην το θέλει ή καλύτερα ας μην το ήθελε. Γιατί το αν θέλει να μάθει, ίσως εμείς οι εκπαιδευτικοί το καθορίσαμε. Ίσως εμείς να μην προλάβαμε να το κάνουμε ελκυστικό για να μην το θέλει κι ο ίδιος.

Οπότε, ποιο βιβλίο θα πρέπει να επιλέγεται;

Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών γνωρίζουν την οικονομική στενότητα όλων των οικογενειών και το λαμβάνουν υπ’ όψη τους κατά την επιλογή της διδακτικής σειράς.

Όταν όμως καταλάβουν ότι κάποια συγκεκριμένη σειρά θα τους δώσει κάποια παραπάνω «εργαλεία» για να κάνουν πιο αποδοτικά την δουλειά τους και να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, τότε θα πρέπει να ζητούν από τους γονείς να συναινούν κι αυτοί στην συγκεκριμένη μέθοδο.

Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών μπορούν να βοηθούν με άλλον τρόπο τους γονείς στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.

Μπορούν να μην ζητούν την προπληρωμή του μισού Ιούνη από τον Σεπτέμβρη, τώρα που τα έξοδα της αγοράς των βιβλίων είναι μεγάλα. Έτσι, ο γονιός θα έχει να καταβάλλει μόνο τον μισό Σεπτέμβρη.

Με εκτίμηση

ΧΠ


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page