top of page

Εισαγωγή

στον κόσμο των Ξένων Γλωσσών,
στις πιστοποιήσεις,
σύντομη παρουσίαση του φροντιστηρίου μας

Ανασκόπηση σχολικής χρονιάς 2017- ΄18

 

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Και η περσινή χρονιά 2017-18 στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία σε όλα τα επίπεδα για το φροντιστήριό μας, τόσο στα ΑΓΓΛΙΚΑ όσο και στα ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, επιτυχία που αγγίζει το 100%.

Συνολικά ο αριθμός των επιτυχόντων του φροντιστηρίου μας έχει φτάσει τα 243 άτομα.

Αναλυτικά όλοι οι επιτυχόντες μας εδώ.

Σύντομο Βιογραφικό

 

 

Το φροντιστήριό μας διανύει φέτος (2018-19) τον δέκατο-τρίτο χρόνο λειτουργίας του (έναρξη 2006).

Η εμπειρία μας βέβαια είναι μεγαλύτερη.

 

Προσωπικά μιλώντας, η εμπειρία μου ξεκινά από το 2002. Συνοπτικά έχω εργασθεί στα παρακάτω μέρη:

 

- Εκπαιδευτήρια Μπαλαούρα ως υπεύθυνος σπουδών β΄ ξένης γλώσσας (2002-2005)

- 1ο  Λύκειο ως ωρομίσθιος καθηγητής

- 4ο  Λύκειο ως ωρομίσθιος καθηγητής

- 12ο  Δημοτικό ως ωρομίσθιος καθηγητής

- σε διάφορα Φροντιστήρια της πόλης μας

 

Επιγραμματικά τα προσόντα μου είναι τα εξής:

 

Καθηγητής Αγγλικών – Γερμανικών

 

 • Μεταπτυχιακό στην Ξενόγλωσση Διδακτική

 • Μεταπτυχιακό στην Διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας, European University of Cyprus (σε εξέλιξη)

 • Κάτοχος CELTA (University of Cambridge)

Το CELTA αποτελεί μία από τις πιο υψηλόβαθμες  πιστοποιήσεις  για καθηγητές Αγγλικής γλώσσας και απαραίτητο προσόν για να εργαστεί κάποιος σε summer schools της Βρετανίας.

 • Πιστοποιητικό Delta, Mod. 1 (University of Cambridge)

 • Υποτροφία DAAD (Γερμανικό Υπουργείο Παιδείας 1996-1997, Tübingen)

 • Υποτροφία Goethe για 15ήμερο σεμινάριο στο Βερολίνο (2004)

 • Υποτροφία Goethe για 15ήμερο σεμινάριο στο Μόναχο (2009)

 

Στο φροντιστήριό μας όλοι μας οι καθηγητές είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και αποτελούν συνεργάτες μας για σειρά ετών.

 

Στόχος μας είναι οι μαθητές μας όχι μόνο να παίρνουν τις απαραίτητες γνώσεις για να κατακτήσουν τα πτυχία, αλλά να τις παίρνουν με όσο το δυνατό πιο ευχάριστο και εποικοδομητικό τρόπο.

 

Στο φροντιστήριό μας λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα:

        Αγγλικά - Γερμανικά

 • τμήματα για παιδιά από Α΄ Δημοτικού

 • ταχύρρυθμα τμήματα ενηλίκων

 • ιδιαίτερα μαθήματα

 • προετοιμασία για Τμήματα Ξένων Φιλολογιών

 • τμήματα προετοιμασίας ατόμων για μετανάστευση

 

Το διαχρονικό μας πελατολόγιό είναι εκτενέστατο. Κάποιος γνωστός σας σίγουρα μπορεί να σας μιλήσει για μας. Αν πάλι όχι, εμείς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε συστάσεις. Μην διστάσετε να μας το ζητήσετε.

 

 

Η φιλοσοφία μας

 

"Πριν να ζητήσεις από έναν μαθητή να μελετά περισσότερο,

σκέψου τί περισσότερο μπορείς να κάνεις εσύ γι' αυτόν."

Αυτή είναι η φιλοσοφία του φροντιστήρίου μας.

Γι' αυτό δεν σταματούμε να εκπονούμε συνεχώς νέα συγγράμματα που διευκολύνουν τους μαθητές μας να αφομοιώνουν καλύτερα την ύλη.

 

Πτυχία στα αγγλικά

Τα επίπεδα των πιστοποιητικών (πτυχίων) στα Αγγλικά είναι όσα και για όλες τις γλώσσες, δηλαδή 6, απλά διενεργούνται από πολλούς εξεταστικούς φορείς.

Κάποια πιστοποιητικά θεωρούνται «ανώτερα» από κάποια άλλα, λόγω κυρίως της μεγαλύτερης δυσκολίας τους, της μεγαλύτερης τους αναγνωρισιμότητας ή της παλαιότητας.

​Αυτό βέβαια δεν αφορά στη μοριοδότησή τους από το ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ δίνει σε όλα τα πτυχία τα ίδια μόρια, όταν πρόκειται για πτυχία του ίδιου επιπέδου.

Το φροντιστήριό μας επιλέγει πτυχία, τα οποία έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα στην αγορά, αλλά είναι και φιλικά προς το μαθητή για να επιτυγχάνεται το επιδιωκόμενο, που είναι η επιτυχία.

 

Όλη η αλήθεια για τα πτυχία Αγγλικών

Αλήθεια Νο 1 

Παγκοσμίως το πιο αναγνωρίσιμο πτυχίο είναι το πτυχίο του CAMBRIDGE. Γιατί ήταν ο πρώτος φορέας που πιστοποίησε την αγγλική γλώσσα.

Στην πορεία δημιουργήθηκαν και άλλοι φορείς που έσπασαν το μονοπώλιο αυτό. 

Για να γίνουν πιο ελκυστικά στο ενδιαφερόμενο κοινό τα πιο καινούργια πιστοποιητικά, έγιναν πιο προσιτά ως προς την δυσκολία τους (πιο εύκολα) από αυτό του Cambridge. Γιατί αλλιώς όλοι θα συνέχιζαν να προτιμούν τα μακράν πιο αναγνωρίσιμα πιστοποιητικά του Cambridge.

Τώρα πια υπάρχουν στην Ελλάδα γύρω στους 20 φορείς που πιστοποιούν την αγγλική γλώσσα.

Κάποιοι φορείς που εμφανίστηκαν μόλις πρόσφατα στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο καινούργιοι. Υπήρχαν στην Αγγλία εδώ και πάρα πολλά χρόνια, απλά τώρα ενδιαφέρθηκαν για την ελληνική αγορά.

Ο χρόνος μελέτης που χρειάζεται για να αποκτήσει κανείς ένα πιστοποιητικό Cambridge σε σχέση με ένα άλλο, είναι συνήθως περισσότερος έως πολύ περισσότερος.

Αλήθεια Νο 2 

Για ποιο λόγο να δώσει κανείς ένα πιστοποιητικό του Cambridge όταν το χρειάζεται μόνο για την μοριοδότηση του ΑΣΕΠ;

Ειλικρινά, δεν υπάρχει κάποιος λόγος, πέραν του ότι κάποιος θα τριφτεί περισσότερο με την αγγλική γλώσσα και συνεπώς θα την κατακτήσει σε μεγαλύτερο βαθμό. To κύρος είναι επίσης μεγαλύτερο. 

Αλήθεια Νο 3 

Λήγουν τα πτυχία;

Και ναι και όχι. 

Στην Ελλάδα όχι. Στο εξωτερικό συνήθως ναι. Όταν δηλαδή κάποιος θέλει να πάει να σπουδάσει στα 22 του χρόνια στην Αγγλία δεν μπορεί να πείσει ότι ξέρει αγγλικά προσκομίζοντας το πτυχίο που πήρε στα 15 του. 

Το Πανεπιστήμιο θέλει να ξέρει πόσο καλά  αγγλικά ξέρει κάποιος εκείνη την χρονική στιγμή. Γι' αυτό και υποχρεώνει όλους τους υποψήφιους φοιτητές να δίνουν τότε μια ειδική ακαδημαϊκή εξέταση που λέγεται IELTS ή σε άλλα πανεπιστήμια TOEFL. Αυτή έχει συνήθως ισχύ 2 χρόνια.

Τα "συνήθως" προκύπτουν από το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο αυστηρά πανεπιστήμια όσον αφορά στο θέμα της γλώσσας.

 

 

Προγραμματισμός πτυχίων για παιδιά-εφήβους

 

Η καλύτερη ηλικία για να δίνει ένα παιδί το πιστοποιητικό Β2 (Lower) είναι η Β΄ Γυμνασίου.

Ακόμα κι αν κάποιος είναι θεωρητικά έτοιμος να δώσει την εν λόγω εξέταση πιο πριν, στην Α΄ Γυμνασίου, η εμπειρία έχει δείξει ότι θα πρέπει να αποφεύγεται.

​Η προετοιμασία για ένα πιστοποιητικό Β2 αξιώσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Συνοδεύεται από πολύ διάβασμα, επαναλήψεις, αρκετό λεξιλόγιο, εξάσκηση σε εκθέσεις και προφορικά. Στην ουσία, σε αυτό το επίπεδο ολοκληρώνεται ίσα με το 75% όλης της αγγλικής γραμματικής και το 50-60% του πλουσιότατου αγγλικού λεξιλογίου. Είναι δε και η πρώτη σοβαρή και αναγνωρίσιμη εξέταση στα αγγλικά για τον κάθε ένα. Όλα αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται τη χρονική στιγμή που το παιδί αντιμετωπίζει μία άλλη πρωτόγνωρη δοκιμασία, αυτή, της Α΄ Γυμνασίου και των πρώτων επαναληπτικών εξετάσεων στο τέλος της χρονιάς.

Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι ένα μικρό «σοκ» για τα παιδιά.

 • Από τον ένα δάσκαλο πηγαίνουν στους 10 καθηγητές.

 • Από την οικειότητα του ενός εκπαιδευτικού, στην απροσωπία των 10.

 • Από τις τάξεις χωρίς ουσιαστικούς βαθμούς και χωρίς την απειλή της επανάληψης της τάξης στους βαθμούς ανά τρίμηνο, στα απροειδοποίητα ημερήσια τεστ, στα ανακεφαλαιωτικά διαγωνίσματα πολλών κεφαλαίων και στις τελικές επαναληπτικές εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα διαφορετικό, πιο απαιτητικό πλαίσιο, που καλούνται οι μικροί μαθητές της πρώτης Γυμνασίου να διαχειριστούν. Το συνηθίζουν μόλις στη Β΄ Γυμνασίου.

Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό:

Εάν κάποιο παιδί πιεστεί να δώσει το Β2 νωρίς, είναι πολύ πιο πιθανό να μην θελήσει να συνεχίσει μέχρι το Advanced ή Proficiency, γιατί ακριβώς δεν θέλει να ξαναβιώσει το ίδιο μεγάλο άγχος. Οπότε, τότε, δεν μπορούμε να πούμε ότι κερδίσαμε κάτι. Αντιθέτως, χάσαμε.

Σε όλα αυτά να προστεθεί, ότι πολλές φορές η θεματολογία των εξετάσεων στο επίπεδο Β2 δεν είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτή από ένα παιδί που κάνει τα πρώτα του βήματα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Γι’ αυτό, εμείς προτείνουμε το Β2 να δίνεται πάντα στη Β΄ Γυμνασίου, στην εξεταστική του Μαΐου ή αν είναι κάποιος έτοιμος νωρίτερα, στην εξεταστική του Δεκεμβρίου.

 

​​​

Pre Junior

Λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία τμήματα από Α΄ Δημοτικού.

Στην Α΄ Δημοτικού το μάθημα είναι μία φορά την εβδομάδα και οι μαθητές καταφέρνουν να μάθουν να σχηματίζουν σωστά τα γράμματα, γίνεται εξοικείωση με το αγγλικό αλφάβητο και τον ήχο της αγγλικής γλώσσας, μαθαίνουν απλοϊκά τραγουδάκια και πολύ βασικές λέξεις.

Όλα αυτά πραγματοποιούνται με τον πιο παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο.

Το κόστος είναι 15 ευρώ/μήνα.

Ισχύει προϋπόθεση ελάχιστων ατόμων για τη δημιουργία τμήματος.

Η προσφορά μας στα ιδιαίτερα μαθήματα

 

Ελάτε να ενημερωθείτε για την προσφορά μας στα ιδιαίτερα, ατομικά, 60λεπτα μαθήματα που αρχίζουν από 6,67 ευρώ την ώρα!

2-3 ώρες την εβδομάδα σε ατομικά, ιδιαίτερα μαθήματα είναι αρκετές για να φτάσετε τους πιο υψηλούς σας στόχους!  

Οφέλη του Ιδιαίτερου μαθήματος

Το ατομικό ιδιαίτερο μάθημα έχει τα παρακάτω οφέλη για το μαθητή:

- είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο γνωστικό υπόβαθρο του κάθε μαθητή, στον ρυθμό προόδου του και στους στόχους του.

- Δεν χρειάζεται να αγχώνεται κάποιος αν κάποια στιγμή χρειαστεί να λείψει από το μάθημα γιατί δεν θα υπάρχει κάποιο τμήμα το οποίο θα συνεχίζει δίχως αυτόν.

- Μπορεί οιαδήποτε στιγμή να αναπροσαρμόζει την συχνότητα των ωρών διδασκαλίας ανάλογα με τις εκάστοτε επιδιώξεις και φιλοδοξίες του.

 

Βαθμοί

Η έκδοση βαθμών είναι άλλη μία διαδικασία που διαφέρει –πιστεύουμε- παρασάγκας από αυτό που έχουν συνηθίσει πολλοί γονείς.

 Η καρτέλα προόδου περιέχει:

 

- αναλυτικά τους βαθμούς από όλα τα τεστ ημέρας (γραπτών- προφορικών, ορθογραφίες) όλου του τριμήνου και τον Μέσο Όρο αυτών

 

- τον προφορικό βαθμό (είναι το μόνο το οποίο έχει την υποκειμενική κρίση του/των καθηγητών)

 

- το βαθμό όλων των εκθέσεων και τον Μέσο Όρο αυτών

 

- τον βαθμό του Διαγωνίσματος Τριμήνου (με διπλό συντελεστή για μεγαλύτερη βαρύτητα)

 

- εκτεταμένα σχόλια για την εν γένει πορεία του εκάστοτε μαθητή από κάθε καθηγητή

 

- αξιοαναφερθείσες λεπτομέρειες για συγκεκριμένες στιγμές μέσα στο τρίμηνο (π.χ. για κάποια φορά που ο μαθητής δεν πήρε τα μαθήματα μετά από απουσία του ή αν παραφέρθηκε μέσα στο μάθημα)

 

Έτσι, υπάρχει μια πλήρης, ειλικρινής και αντιπροσωπευτική καταγραφή της επίδοσης και της συμπεριφοράς του μαθητή στο χώρο.

​​

Πρωτοποριακή διόρθωση εκθέσεων

Σε μας η διόρθωση εκθέσεων γίνεται ως εξής:

Ερχόμενοι οι μαθητές στο μάθημα αφήνουν τις εκθέσεις τους στο γραφείο του καθηγητή και ο ίδιος τις σκανάρει. Αυτό δεν διαρκεί πάνω από δύο λεπτά.

 

Κατά την διάρκεια του σκαναρίσματος ο καθηγητής ζητά από τους μαθητές να του πουν προφορικά τί έγραψαν στη συγκεκριμένη έκθεση, πώς πραγματεύτηκαν το θέμα, στην γλώσσα-στόχο κάθε φορά, όχι στα ελληνικά.

Μετά προβάλλονται οι εκθέσεις στον διαδραστικό πίνακα και όλοι μαζί διορθώνουμε και παραδειγματιζόμαστε από τις εκθέσεις όλων.

Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν όλοι στην διόρθωση των εκθέσεων και γίνεται επανάληψη λεξιλογίου, ορθογραφίας και γραμματικής.

 

Business English

Σε μας οι επαγγελματίες θα βρουν την καλύτερη στήριξη όσον αφορά στις γνώσεις τους στα Αγγλικά.

Με τη βοήθεια της σειράς "Career paths" της Express Publishing, επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων μπορούν να αποκτήσουν το απαραίτητο θεματικό λεξιλόγιο. 

https://www.careerpaths-esp.com/esp-catalogue

Μέσα από εύστοχες ασκήσεις ασκούνται τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο.

Αγγλικά για Ξένα πανεπιστήμια

Ενημερωθείτε ποιο πιστοποιητικό αγγλικών αποτελεί προϋπόθεση για το πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει και ελάτε να κάνουμε μαζί την προετοιμασία σου για σίγουρα αποτελέσματα.

Τα πιο συνηθισμένα είναι το IELTS, το TOEFL ενώ και το CPE (Cambridge C2) είναι αποδεκτό για σπουδές υψηλού επιπέδου σε πολλά παν/μια της Ευρώπης.

 

Πτυχία στα γερμανικά

Τα πτυχία στα γερμανικά διαχωρίζονται όπως και στα αγγλικά σε επίπεδα: Lower, Advanced, Proficiency. Στα γερμανικά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι κωδικοί: Α1, Α2, Β1, Β2 κλπ. (βλ. σχήμα)

 

Το επίπεδο Β2 των γερμανικών μπορεί κάποιος έφηβος να το αποκτήσει μέσα σε 4 - 5 χρόνια, ανάλογα με τις δυνατότητές του και τον διαθέσιμο χρόνο του. 

 

Η ιδανικότερη ηλικία να ξεκινήσει κανείς τα γερμανικά είναι η Ε΄ Δημοτικού.

Αν κάποιος ξεκινήσει στην  Ε΄Δημοτικού, μπορεί μέχρι την Γ΄ Γυμνασίου να έχει φτάσει στο επίπεδο Β2, κάτι που αποτελεί και μεγάλη επιτυχία για την β΄ ξένη γλώσσα.

 

Ωστόσο, εάν κάποιος ξεκινήσει σχετικά «αργά» (ΣΤ΄Δημοτικού ή Α΄ Γυμνασίου), μπορεί να φτάσει στα σχολικά του χρόνια μέχρι το Β1 και κάποια στιγμή αργότερα να συνεχίσει για το Β2, το οποίο και αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ.

 

Οι ενήλικες μπορούν να φτάσουν στο επίπεδο Β2 μέσα σε 1 χρόνο με μόνο3 φορές την εβδομάδα μάθημα.

 

Εξεταστικοί φορείς στα Γερμανικά είναι:

1. Το Ινστιτούτο Goethe.

2. Το ÖSD (Αυστριακός φορέας)  [για υλικό εδώ]

3. Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

 

Για πρόσβαση σε γερμανικά πανεπιστήμια πολλές φορές χρειάζεται το πτυχίο TestDaf.

Για γιατρούς υπάρχει ειδική εξέταση που λέγεται telc Deutsch B2-C1

 

​Ποιο πτυχίο Γερμανικών να διαλέξω

Αναμφίβολα, τα πιο γνωστά πιστοποιητικά γερμανικής γλώσσας παγκοσμίως είναι τα πιστοποιητικά του Ινστιτούτου Γκαίτε (Goethe Institut). Τα πτυχία του αυστριακού ÖSD αναγνωρίζονται εν πολλοίς και στη Γερμανία. Πρόσφατα έχει έρθει στη χώρα μας και το πιστοποιητικό TELC που υπάρχει στη Γερμανία εδώ και χρόνια.

Τα πτυχία του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) θα ισχύουν για πάντα εντός Ελλάδας αλλά έχουν περιορισμένη αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό. Δεν είναι βέβαια εντελώς άγνωστα. Το Πανεπιστήμιο του Duisburg για παράδειγμα, απαλλάσσει κάποιον από την εξέταση της γερμανικης γλώσσας αν προσκομίσει πιστοποιητικό Γ1 του ΚΠΓ.

 

Τα πιστοποιητικά του Goethe είναι πιο απαιτητικά. Πολλοί δεν μπορούν να καταβάλλουν αυτόν τον παραπάνω κόπο και χρόνο. Γι' αυτό τους συμβουλεύουμε να επιλέξουν το ÖSD ή το ΚΠΓ. Το ΚΠΓ είναι κατά την δική μας εκτίμηση το πιο βατό.

 

Άρα, δεν υποστηρίζουμε την άποψη "Πιστοποιητικό Goethe ή τίποτα". Και τα υπόλοιπα πιστοποιητικά έχουν την αξία τους.

 

Δεν είναι άλλωστε και λίγοι εκείνοι, οι οποίοι χρειάζονται ένα πιστοποιητικό μόνο και μόνο για να πάρουν κάποια παραπάνω μόρια για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία στην Ελλάδα ή να επιτύχουν κάποιους άλλους εγχώριους στόχους.

Πτυχία Αγγλικών.png
Προγραμματισμός πτυχίων.png
bottom of page